Over ons café


Café ‘t Sluisje is gesitueerd op een unieke locatie in Nieuwendam te Amsterdam-Noord.

De Nieuwendammerdijk is één van de eerste dijken in dit stadsdeel.

Vele zeelieden meerden hier vroeger aan. Door de aanwezigheid van diverse oude dijkpanden waant u zich in een historisch stukje Amsterdam.

De Nieuwendammerdijk gaat over in de Schellingwouderdijk en de Durgerdammerdijk. Het is ideaal om deze route per fiets of lopend te verkennen.

Het café is gelegen aan een klein, oud sluisje en verdankt daaraan zijn naam. Vroeger gingen de boeren uit de omringende dorpen door deze sluis om hun melk naar het centrum te brengen. Ook nu kan men met een bootje door het sluisje varen. Wel moet u de sluis zelf bedienen.

 


Terras
Wij beschikken over een groot en gezellig terras, gesitueerd op één van de mooiste plekjes van Amsterdam. Het terras heeft een grote tuin en ligt direct aan het water, een zijkanaal van ’t Y. Boten kunnen gemakkelijk aanmeren.

Het terras is verdeeld in drie delen: het boven terras, het linker onderterras, gelegen aan het water en het rechter onderterras met grote tuin. Kom eens langs en geniet van het schitterende uitzicht in een rustieke omgeving. Het is heerlijk om in het zonnetje aan het water te zitten en bediend te worden door onze serveersters.

 


Het café
Het café is gesitueerd in een mooi oud pand uit 1565, een van de oudste panden uit Nieuwendam. De dijkwoning is, voordat het een café werd, lang in gebruik geweest als koffiehuis onder de naam: “Het Amsterdamse Veerhuis”. Het café dankt zijn naam aan het Nieuwendammersluisje, een van de oudste sluizen van de stad. Al vanaf 1516 verzorgt deze sluis de waterverbinding tussen het IJ en de Nieuwendammerpolder. Tegenwoordig vaart het Nieuwendammerbootje van April tot en met Oktober elke zondag heen en weer over het IJ naar het Centraal Station en terug naar de Nieuwendammersluis.

Er is in de loop der jaren weinig aan de inrichting veranderd en daarmee is de authentieke sfeer van het café bewaard gebleven. Het plafond is behangen met oude voorwerpen zoals pannen, gereedschap en schaatsen en aan de muur hangen ingelijste foto’s van vroeger, luchtfoto’s, krantenknipsels ed. waaruit de sfeer van vroeger blijkt. In de ‘biljartzaal’ staat nu een ouderwetse leestafel en er hangen oude posters van sterren zoals Marilyn Monroe.

Tegenover het café ligt een groot terras. Het bestaat uit twee gedeelten, een beneden en boventerras. Boven staan tafels en stoelen en beneden staan lange houten tafels en banken. Het terras, wat enkele jaren geleden opgeknapt is, past helemaal in de sfeer van de oude dijk. Er ligt een prachtige tuin om het benedenterras en er staat een authentiek oud bushokje, voor de halte van het Nieuwendammerbootje en een oude lantaarn die stamt uit de tijd dat het Nieuwendammerbootje nog iedere dag naar het centraal voer. Ook staat er op het beneden terras een bronzen monument dat een van onze buurtgenoten, Greet, heeft laten ontwerpen en op een onvergetelijke plek wilde plaatsen, dat is gelukt! In de zomer is het terras een heerlijke plek om wat te drinken of een feestje te geven.

 

Historische informatie
Het huis is al lange tijd in het bezit van familie de Ruijter.

In 1900 kocht Gerrit de Ruijter met zijn vrouw Anna het pand en begon in 1904 het café. Na zijn overlijden heeft zijn vrouw het overgenomen.

In 1952 heeft de familie de Meyer de goodwill en inventaris gekocht. Zij hebben tot 1977 in het café gestaan tot Berry en zijn broer Hein de Ruijter het café terug kochten. Zo kwam het huis weer helemaal in het bezit van de familie de Ruijter.

Vanaf 1984 was Berry de enige eigenaar van het café, nadat hij Hein uitgekocht had. Tot 2001 zwaait hij samen met zijn vrouw Anne-Karin de scepter.

Na het overlijden van Berry in 2001, hebben zijn dochters Lisa en Eva en zijn vrouw Anne-karin het café overgenomen.

 Zie hier de tijdlijn van het ontstaan van ons cafe tot aan het heden.

Ter ere van het 100-jarig bestaan van het café in 2004 hebben wij een boekje uitgebracht
‘Beknopte geschiedenis van Café ‘t Sluisje 1904-2004′. Deze is voor €1,- verkrijgbaar
aan de bar.

 

© 1998-2016 - Café ‘t Sluisje - Nieuwendammerdijk 297 - 1025 LM - Amsterdam (NL) - Tel +31 (0)20 - 636 17 12 – info[at]hetsluisje.nl – www.hetsluisje.nl